Ugrás a fő tartalomra

DESZKAVÍZIÓ - premierajánló

https://deszkavizio.hu/premierajanlo-a-totek-operavaltozatatol-hajlektalanok-torteneteiig/?fbclid=IwAR3iNRip9ycxrDx6Tzll3Z3I6bRQpM7vlQnVsUop4I7CMN_CWLJyRVOphB4


Premierajánló – A Tóték operaváltozatától hajléktalanok történeteiig

A nők iskolája / Csiky Gergely Színház, Kaposvár / Rendező: Babarczy László / április 26. 19:00
Moliére vitathatatlanul a francia drámairodalom egyik legismertebb alakja, a legtöbb színművészeti képzés legelején az ő írásaiból jeleneteznek a hallgatók, hiszen művei mindig tökéletesen kidolgozott konfliktusokra épülnek. Nincs ez másképp harmadik színdarabjánál, az 1662-ben íródott A nők iskolájánál sem: a végtelenül hiú Arnolphe retteg attól, hogy megcsalják, ezért nevelt lányát úgy iskoláztatja, pontosabban nem iskoláztatja, hogy az mindenben hűséges társa lehessen, amikor betölti a megfelelő kort. Arra azonban nem számít, hogy barátjának fia, aki nem csak korban illik sokkal jobban Agneshez, hanem érzelmei is tisztábbak, megdobogtatja a fiatal leány szívét, aki akár még az engedetlenségre is kész, csak hogy sor kerülhessen a várva várt légyottra. Az előadás főbb szerepeiben Olt Tamás, Szabó Nikolett, Krausz Gergő és Fándly Csaba lesznek láthatók, a rendező Babarczy László.

PILLANATKÉP A NŐK ISKOLÁJÁNAK OLVASÓPRÓBÁJÁRÓL (FOTÓ: CSIKY GERGELY SZÍNHÁZ)
Az arany meg az asszony; Tóték / Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem / Rendező: Káel Csaba / április 26. 20:00
Egy napon, egymás után két bemutatót is tart ugyanazon a helyszínen a Magyar Állami Operaház. Az intézmény új játszóhelyén, az Eiffel Műhelyházban este nyolc órától két új operaelőadást is láthat a közönség. Kenessey Jenő Az arany meg az asszony című műve egyike a 20. század első felének nagy sikerrel futott magyar zeneműveinek, mely egy 15. századi szerelmi háromszögtörténetről, egy kiüresedett házasságról szól. Az idős férj úgy áll bosszút a fiatal csábítón, hogy saját, alkimista vegykonyhájában készített hamis aranypénzt ajánl fel neki. A fiatalember mit sem sejtve a csillogó gazdagságot választja. A férj azonban értesíti a várőrséget, akik azonnal el is fogják a hamis pénzzel fizető fiatalt.
Az Opera másik újdonsága egy ősbemutató lesz. Örkény István egyik legfontosabb műve a Tóték, mely először kisregényként került nyomtatásba, később ebből írt színdarabot maga a szerző, ám a legnagyobb népszerűséget a műnek a Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta és Venczel Vera főszereplésével készült, máig emlegetett kultikus filmváltozat hozta el. A Tóték most újfajta adaptációban is bemutatkozik, ugyanis Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja elkészítette a mű operaváltozatát. Mindkét egyfelvonásos operát Káel Csaba rendezésében láthatja a közönség az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében.
Csíksomlyói Passió / Újszínház / Rendező: Nagy Viktor / április 26. 19:00
Idén is megrendezik az Újszínházban a Keresztény Színházi Fesztivált, melynek nyitóelőadása egy bemutató lesz. Balogh Elemér és a tavaly elhunyt Kerényi Imre 1981-ben írta meg a Csiksomlyói passiót, melynek alapjául a csíksomlyói ferences rendi kolostor misztériumjátékai szolgáltak, melyeket a 18. században ferences diákok adtak elő Nagypénteken és más vallási ünnepeken. Ezeket az eredeti szövegeket egészítette ki a szerzőpáros régi imádságokkal és énektöredékekkel, az egész műhöz pedig Rossa László komponált és válogatott zenei anyagot. Az ősbemutató óta itthon és külföldön is sok helyen játszották már az előadást, és most az Újszínházban Nagy Viktor rendezésében is színpadra kerül ez a különleges mű Viczián Ottó, ifj. Jászai László, Nemes Wanda, Bánföldi Szilárd, Almási Sándor, Farkasházi Réka és Vass György főszereplésével.

SZIKSZAI RÉMUSZ A TESZTOSZTERON OLVASÓPRÓBÁJÁN (FOTÓ: CSOKONAI NEMZETI SZÍNHÁZ)
Tesztoszteron / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen / Rendező: Szikszai Rémusz / április 26. 19:00
Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel forgatókönyvíró, rendező és író egy lengyel színházi társulat számára készítette Tesztoszteron című vígjátékát. A mű címét olvasva nem okoz meglepetést a szereposztás, abban a tekintetben, hogy a nyolc szereplőből hetet férfiak játszanak. A történet helyszíne egy vendéglő, ahova az elmaradt esküvő után tér be a pórul járt vőlegény, annak apja és testvére, és persze a vendégek egy része. Kezdetét veszi az iszogatás, egyre kevésbé tudják fékezni a nyelvüket, és mi nézők egyre többet tudunk meg arról, milyenek a nők és persze, hogy milyenek a férfiak. A férfi-nő kapcsolatot szarkasztikus humorral megközelítő fekete komédia nem mellőzi a kegyetlen öniróniát sem. A főbb szerepekben Mucsi Zoltán, Mercs János, Janka Barnabás és Kurely László egyetemi hallgató lesz látható. Az előadás egyetlen női szerepét Nagy Kíra játssza. Szikszai Rémusz rendezésében garantált a tartalmas szórakozás.
Kakaóscsiga / Centrál Színház, Kisszínpad / Rendező: Cortés Sebastián / április 27. 19:00
Egy férfi, akit nevezzünk csak Énnek, egy hosszú nap után hazaérkezik erdőszéli kunyhójába, leveszi kabátját, lemotyózik és beszélni kezd. Mesél szokásairól, mindennapjairól, beszámol megfigyeléseiről, élményeiről, egyszóval: az életéről. Kis kartonpapírfalú birodalma megtelik emlékekkel, történésekkel, vágyálmokkal és fantáziákkal. A színpadon megelevenedő, humort sem nélkülöző történeteken keresztül felfedezhetjük a hajléktalansorsba kényszerült emberek gazdag, szellemes, és ami fontos: életigenlő belső világát. Ezek a “mesék” rávilágítanak arra, hogy érdemes figyelni az apró emberi rezdülésekre, függetlenül attól, hogy van-e fedél az ember feje fölött, vagy nincs.
A Centrál Színház Kisszínpadán Papp János előadásában kelnek életre a Fedél Nélkül nevű lap hajléktalan szerzőinek történetei, szövegei. A Menhely Alapítvánnyal együttműködésben készülő produkció premierjének jegybevételét teljes egészében felajánlják a szervezet számára a lap támogatására.

FOTÓ: A KEDVES ÉN! FACEBOOK ESEMÉNYE
Kedves én! / KV Társulat, KuglerArt Szalon / Rendező: Szenteczki Zita / április 27. 19:00
A KV Társulat legújabb ősbemutatója Kunt Gergely Kamasztükrök című könyvéből inspirálódva készült. Az előadás öt fiatal naplóbejegyzésein keresztül vizsgálja a magyar történelem egyik legnehezebb időszakát: az 1939 és 1945 közötti tragikus történelmi események megélése során mindannyian traumatizált emlékektől szenvedő felnőttekké válnak. A jeleneteket korabeli sanzonok, katonadalok, népdalok és magyar nóták árnyalják, melyek élőzenei kísérettel szólalnak meg. Az előadást játssza Barna Lilla, Kovács Domokos, Száger Zsuzsanna, Terhes Sándor, Urbanovits Krisztina, a rendező Szenteczki Zita.
Színészbeszéd / Ódry Színpad / Rendező: Máté Gábor / április 27. 15:00
Pelsőczy Réka és Rába Roland harmadéves színészhallgatói Máté Gábor keze alatt készülnek legújabb bemutatójukra: ismert és ismeretlen szerzők a Színművészeti főiskolához, később az egyetemhez kötődő emlékeit dolgozzák fel. A vallomásokon keresztül betekintést nyerhetnek a nézők a rejtélyes intézménybe, ahol nap, mint nap olyan dolgok történnek, amit mi a színpad előtt ülve el sem tudunk képzelni. Az előadásból az is kiderül, hogy az elmúlt 60 évben hogyan változott a képzés, hogyan volt képes igazodni a ma igényeihez. Az előadást játssza Fröhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin, Major Erik, Rohonyi Barnabás, Samudovszky Adrian, Staub Viktória, Tóth Zsófia, Váradi Gergely és Veszelovszki Janka.
Kiemelt kép: A Kakaóscsiga promóciós fotója (fotó: Centrál Színház)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések