Engelhardt Anna: Tulipán - kritika a Tulipán c. előadásról

 





Tulipán

 

Az utcára nyíló apró terem tökéletes atmoszférával rendelkezik a produkcióhoz, melynek fő kelléke egy ágyként, oltárként, páciensi helyként egyaránt kiválóan funkcionáló dobogó. Alapvetően egy nagyon egyszerű történetnek lehetünk szemtanúi: egy meghiúsult esküvő a központi alkotóelem, azonban az esküvő, a jegyes fiatal pár és kapcsolatuk is háttérbe szorul a szóbanforgó felek szülei mellett. Felmerül a kérdés, hogy egy rendkívül szoros anya-lánya kapcsolat meglétekor hol található az a pont, amit a szülőnek már nem szabadna átlépnie. Ezen kérdésre szolgál válaszul az előadás, és bár egy objektíve szilárd véleménycentrumot nem fogunk felfeldezni, ki-ki eldöntheti magának, pontosan hol húzódik meg az egyéni határvonal. A KVTársulat – Csábi Anna által rendezett – Tulipánját az RS9+ Vallai kertben tekintettem meg.

Császár Zsani (Csábi Anna) egy személyben tölti be a kislány (méghozzá „a legszebb kislány az egész gombacsoportban!”), menyasszony és narrátor szerepét, a középpontban azonban mégsem ő áll. Leendő férjével összetűzésbe kerülnek, mindketten bizonytalanok, a valódi felfordulást azonban a két édesanya okozza. Mint a történetet, úgy az előadást is ők formálják, mellékszereplőkből a párkapcsolatban és produkcióban is főszereplőkké lesznek, „hiszen csak nem akarták, hogy elvesszen az időpont, melyre a gyerekek nem tudtak eljönni”, a párterápiára is ketten mennek. Először csak értetlenül nézzük a párbeszédeket, egy ponton már az esküdni kívánó felek személye is megkérdőjeleződik. Később az előzmények, traumák fokozatosan törnek felszínre, ami bár megértést biztosít, elfogadhatóvá nem teszi a folytonos közbeavatkozást.  Zsani édesanyja (Száger Zsuzsanna) szoros kapcsolatot ápol lányával, és bár az eljövendő ceremóniát tűkön ülve várja, a nászajándéknak szánt norvég fűtőpanelt saját házába vásárolja, lánya költözési szándékának hallatára összeroppan. Berögzült viselkedésmódja, a férfiakhoz való mindenkori hozzáállása és lánya elvesztésétől való félelme irányítja. Identitását Zsanika létezése határozza meg. A produkció jelenében kezdi el kutatni, valójában ki lehet ő, minek következtében ugyan felismeri saját hibáit (ellentétben a vőlegény édesanyjával), hirtelen bekövetkező gyökeres változás azonban nem születik meg. Klári, Benedek édesanyja (Urbanovits Krisztina) saját elfojtásainak áldozata. Életét férjének, Dezsőnek szentelte, ám fia születésekor a kívánt figyelem áthelyeződött az új jövevényre. Boldog, fiatalkori, esküvővel átitatott élményeit előszeretettel osztja meg a legalkalmatlanabb pillanatokban, ha tehetné, már nem vállalna gyereket; hogyan várhatnánk hát el tőle, hogy elfogadja Zsanit, netalántán egy unokát?  Később kiderül, hogy piedesztálra emelt házassága rég nem olyan fényes, a „Dezső-monológ” tökéletes összefoglalója az előadást átszövő feszültségnek: Klári végtelenül tragikus kirohanása valójában csak a képzelet szüleménye, egy villanás jelzi az őszinte, feszültségfeloldó jelenet meg-nem-történtét. Alapvetően különbséget tehetünk a két anya között, a történet egészét nézve ugyanakkor egyértelmű: mindketten igazán ránehezednek gyermekükre.

A múltbéli visszatekintéseknek köszönhetően a darab – bár az egyéni viselkedésmintázatok, traumák feltérképezésére szolgáló monológok a körkörösség, folytonosság érzetét keltik – nem lineáris történetvezetés mentén halad: megszakítják Zsanika anyáknapi versei, kék fényben úszó, házasságról és szerelemről szóló dalok, a zsiráf kicsinyeinek gondozási szokásai és nem utolsó sorban a menyasszony kiszólásai, melyeknek köszönhetően nézőtér és színpad közti határ elmosódik. A fényszórók megvilágítanak: Zsani hozzánk beszél, a ruhabolt – melyben az igazság pillanata megszületik – a párterapeuták, még Dezső is mi, nézők vagyunk. Ez a közvetlen részvétel, valamint a produkciót átszövő aktualizált humor teszi igazán színessé az előadást. Anyák, akik semmiképp nem akarnak gluténmentes, „ökobio” esküvőn részt venni, akik még a mennyegző lemondásakor is egymást, és a másik gyermekét hibáztatják. Generációs különbségeknek, egyéni értékrendeknek, saját, bizton hitt elképzeléseknek lehetünk szemtanúi, melyek összeütköztetve egészen más fényben tűnhetnek fel. Természetes, hogy a nagybetűs Szerelem, valamint a szülő-gyermek kapcsolat mibenléte az élet nagy kérdései közé tartoznak, ugyanakkor a létezés önmagában folyamatos változás, amit nehéz elfogadni, ha régi, jól bevált keretünkön belül élünk. A Tulipán éppen erre, az ebből való kilépés lehetőségére és szükségességére világít rá. Hiszen, „ha hét évente a sejtek lecserélődnek, pár év múlva már nem is ismerjük egymást”.

 

Engelhardt Anna

 

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik az írása kedves Anna!

    VálaszTörlés
  2. Hello, a nevem Nira. Évekig voltam kapcsolatban Andersonnal, de szakított velem. Mindent megpróbáltam, hogy visszaszerezzem, de hiábavaló volt. Nagyon szerettem volna visszakapni az iránta érzett szerelmem miatt. Mindennel könyörögtem neki, ígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a barátomnak, ő pedig azt javasolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot egy varázslóval, aki segíthet elvarázsolni, hogy visszahozzam. Bár soha nem hittem a varázslatokban, nem volt más választásom, mint kipróbálni. Ezért e-mailt küldtem a varázslónak, aki biztosított, hogy három napon belül minden rendben lesz, és az exem visszajön hozzám. Meglepő módon ez a második napon, 16 óra körül történt. Az exem felhívott, bocsánatot kért mindenért, és azt mondta, hogy szeretne visszakapni, mert nagyon szeret. Nagyon boldog voltam, és visszamentem hozzá. Újra boldogan kezdtünk együtt élni. Megígértem mindenkinek, akit ismerek, akinek kapcsolati problémái vannak, hogy az egyetlen igaz és erőteljes varázslóhoz fordulok, aki segített a problémámon. Ha szüksége van a segítségére, írjon neki e-mailt a babawalewiseman01@gmail.com címre. Különféle varázslatokat kínál, beleértve a szerelmi varázslatokat, az elveszett szerelmi varázslatokat, a válási varázslatokat, a házassági varázslatokat, a kötési varázslatokat, a megtörő varázslatokat, a szeretett személy száműzését a múltból, az előléptetési varázslatokat, az elégedettségi varázslatokat, valamint gyógymódot bármilyen betegségre, amelyben szenved. Forduljon hozzá, hogy tartós megoldást találjon bármilyen problémájára. via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551 Viber +2348136951551

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések