Ugrás a fő tartalomra

https://deszkavizio.hu/10-ok-amiert-szerintunk-iden-a-thealter-en-a-helyed

d/

https://deszkavizio.hu/10-ok-amiert-szerintunk-iden-a-thealter-en-a-helyed/

10 ok, amiért szerintünk idén a THEALTER-en a helyed

Az idén 29. alkalommal megrendezésre kerülő THEALTER Fesztivál szervezői ismét különleges előadásokkal várják a Szegedre érkező nézőket, amelyek ebben az évben három nagyobb szekcióra oszthatók. Kiemelt szerepet kapnak a női kérdések, a fiatal alkotók produkciói, illetve különös gonddal válogatták ki a programban szereplő külföldi darabokat is, hogy a városba érkezők minél átfogóbb képet kaphassanak a jelen legfontosabb progresszív kezdeményezéseiről. Összeszedtük azt a 10 előadást, amit mi a legjobban várunk idén a THEALTER-en. A jegyértékesítés már megkezdődött, ne maradjatok le róluk!
Mészáros Piroska és Boronkay Soma: Call Girl
Időpont és helyszín: augusztus 3. 18:00, Régi Zsinagóga
Mészáros Piroska saját élményeiből írt monodrámája idén februárban debütált a Mozsár Műhely színpadán, az előadás azt dolgozza fel, hogy hogyan próbált diplomás színésznőként beilleszkedni egy multinacionális cég call centerében. Az elképesztően vicces jelenetek során egyre többet tudhatunk meg arról, hogy ez a kivételes tehetségű fiatal alkotó a szakma sajátosságai és íratlan szabályai miatt hogyan szorult ki a színpadról… Spáh Dávid első színházi rendezése amellett, hogy valóban megdolgoztatja a rekeszizmokat, bőven ad okot a gondolkodásra is…
MÉSZÁROS PIROSKA A CALL GIRLBEN (FOTÓ: KÁLLAY-TÓTH ANETT)
Kelemen Kristóf: Megfigyelők
Időpont és helyszín: augusztus 3. 20:00, Kisszínház
Megfigyelők Kelemen Kristóf harmadik rendezése a Trafóban, amelyben a tőle megszokott módon ismét a magyar társadalom működésének kérdései kerülnek fókuszba. Most a közelmúlt egy olyan fejezetét vizsgálja, amelyről még sokaknak vannak saját emlékei: a hatvanas évek Budapestjén járunk, ahol az állambiztonságiak Michael Besenczyt figyeltetik, mert alapos gyanújuk van rá, hogy a magyar származású, angol férfi, aki filmrendezést tanul a Színház- és Filmművészeti Főiskolán az angol hírszerzésnek kémkedik. Az előadást játssza Baki Dániel, Rétfalvi Tamás, Józsa Bettina, Réti Iringó és Jankovics Péter.
Tereza Ondrová, Peter Šavel: As Long As Holding Hands (Amíg fogjuk egymás kezét)
Időpont és helyszín: augusztus 5. 20:00, Régi Zsinagóga
Tereza Ondrová táncos, koreográfus, tanár, az egyik legelismertebb cseh kortárs táncos, a többszörös díjnyertes VerTeDance társulatának egyik alapítója. Peter Šavel táncos, koreográfus. Több olyan előadásban is táncolt, amik bekerültek a legizgalmasabb európai táncprodukciókat kiválasztó Aerowaves szelekciójába, ezek közt szerepelt előző duójuk is Tereza Ondrovával. Mostani közös munkájukban a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel, mozdulataik a folyamatos „te és én” közötti kommunikációból fakadnak, harmónia és diszharmónia, szépség és félszegség egyaránt megjelenik bennük. A humorral és szenvedéllyel teli előadásukkal különleges utazásra invitálják magukkal a közönséget is.
Reactor: 99,6%
Időpont és helyszín: augusztus 6. 17:00, Régi Zsinagóga
99,6% kilenc magyar és román művész közös alkotása, amelyet román, magyar és angol nyelven, román, magyar és angol felirattal adnak elő. Az előadást Románia centenáriumi ünnepsége inspirálta, a benne részt vevő művészek az együttélésről és a közös nyelvről való beszélgetésre ösztönzik vele nézőiket. És hogy ez miért különösen fontos? Mert annak ellenére, hogy genetikai állományunk 99,6%-azonos, mi mégis a különbségeink szerint határozzuk meg elsősorban magunkat. A 99,6% nem előadás, hanem inkább utazás az elfogadás és a szolidaritás felé, amelyre Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare és Adi Tudoran hívják magukkal a nézőket.
JELENET A NYÍREGYHÁZA UTCÁBÓL (FOTÓ: ÓDRY SZÍNPAD)
Szilágyi Eszter Anna: A Nyíregyháza utca
Időpont és helyszín: augusztus 6. 19:00, Kisszínház
A Színházi Dramaturgok Céhe 2018-ban A Nyíregyháza utcát az Évad Legjobb Magyar Drámájának választotta. A bátor anyag négy lányról szól, akik a nyíregykörnyéki mocsárból elindulnak, hogy szerencsét próbáljanak Amszterdam piros lámpás negyedében, ahol az egyik utcát köznyelven csak „Nyíregyháza utcának” nevezik. Hogy miért? Mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéről érkezik… A hollandiai magyar roma prostituáltak sorsát feldolgozó drámát Novák Eszter rendezésében Bori Réka, Czvikker Lilla, Józsa Bettina, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy-Bakonyi Boglárka és Széles Flóra játsszák.
Uroš Kaurin, Vito Weis: Hős 2.0 – Az Előadások Előadása
Időpont és helyszín: augusztus 6. 22:30, Régi Zsinagóga
Uroš Kaurin és Vito Weis a két színészként, mozgásművészként, performerként is ismert szlovén színházi alkotó idén a Hős 2.0 – Az Előadások Előadása című produkciójával érkezik Szegedre. A téma az ambíció: az üres térben a saját testükön kívül csak a fényekkel dolgozó művészek azt járják körbe, hogy hogyan lehet egy előadást létrehozni, a nézők ezt hogyan tudják befogadni, illetve azt, hogy az alkotóknak hogyan érdemes azt előadniuk. Kaurin és Weis a különleges produkcióban nyújtott alakításukkal 2018-ban elnyerték az 53. Maribori Színházi Fesztiválon a legjobb színésznek járó elismerést.
Dennis Kelly: 23 perc
Időpont és helyszín: augusztus 7. 17:00 és augusztus 8. 22:00, Régi Zsinagóga
Az Orlai Produkciós Iroda monodrámasorozatának legújabb bemutatójában Járó Zsuzsa nem csak egy különleges nő történetét meséli el, az előadás egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk. A Keszég László rendezésében látható előadás szívbemarkoló, feszült és humoros jelenetei izgalmas ritmusban váltakoznak, melynek különleges hangulatát Zságer-Varga Ákos zenéje csak fokozza. Egy biztos, aki jegyet vált a 23 percre, az igazi érzelmi hullámvasútra készülhet.
MARKÓ-VALENTIK ANNA AZ ALAINE: IDEJE A MEGHALÁSNAK CÍMŰ DARABBAN (FOTÓ: OROSZ SÁNDOR)
Polcz Alaine szövegeiből szerkesztette Markó-Valentyik Anna: Alaine – ideje a meghalásnak
Időpont és helyszín: augusztus 7. 21:00, Régi Zsinagóga
Ladányi Andrea Liszt Ferenc-díjas, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész ismét Markó-Valentyik Annával, a fiatal bábművésszel dolgozott együtt, kettőjük közös gondolkodásának eredménye ez a felnőtteknek szóló, a táncművészet és a bábos műfaj határán mozgó produkció. Az Alaine – ideje a meghalásnak című előadás zenéjét Borlai Gergő és Kákonyi Árpád jegyzi, Polcz Alaine szövegei Karády Katalin dalaiba tördelve hangzanak el. Az ötvenperces produkció során a huszonéves színésznő és az általa életre keltett nyolcvanéves báb megrázó egyszerűséggel beszél a halálról. Hiszen annak is elrendelt ideje van.
Békés Pál: Egy kis térzene
Időpont és helyszín: augusztus 8. 16:00, Bérház (pontos cím később)
A Bethlen Téri Színház és a Pulzus Társulás összefogásában 2018. május 29-én mutatták be Békés Pál szülőházában, a 7. kerületi István utcában a szerző Egy kis térzene című előadását. És hogy mi a projekt különlegessége? A Gang Színház egy olyan előadássorozatot indított el ezzel a bemutatóval, amely egy estére a nézők otthonába, jobban mondva udvarába viszi a színházat, így azok is részesülhetnek a rendhagyó kulturális élményben, akiknek egyébként nem lenne módja a kőszínházakat látogatni. Az előadást játssza Arató Máté, Bakos Éva, Császár Réka, Kalocsay Mercedes, Kroó Ádám, Kroó Balázs és Rábavölgyi Tamás.
Euripidész: Médeia
Időpont és helyszín: augusztus 8. 20:00, Nemzeti Színház balett-terme
Euripidész, a három nagy görög tragédiaköltő egyike időszámításunk előtt 432-ben írtam meg Médeia című művét, amely egy olyan asszonyról szól, aki mindent feláldoz a szerelemért, de mégis elveszíti. A házasság felbomlása után sértettségében vulkánként tombol, még arra is képes, hogy feláldozza gyermekei életét, csak hogy bosszút állhasson Iaszónon. A darab hiába majdnem 2500 éves, a benne felvetett kérdésre azóta sincs igazi válasz: milyen kiutat választhat egy nő, ha a férfi elhagyja. Czukor Balázs rendezésében Raday Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina próbál meg mégis valamilyen megoldást találni.
A MÉDEIA OLVASÓPRÓBÁJA (FOTÓ: KV TÁRSULAT)
Kiemelt kép: Járó Zsuzsa a 23 percben (Fotó: Takács Attila)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések