Akadálymentes konferencia - Cseh Adrival

http://pestimagyarszinhaz.hu/akadalymentesites-uj-utakon-erzekenyites-mellett-szemleletvaltas/?fbclid=IwAR1ZFsHScSJDmOe03IGcOU0kNXMEip39wWhwPJX39L1Eo2EtG-COx7LwmkM


Akadálymentesítés új utakon, érzékenyítés mellett szemléletváltás (képgalériával)



2019. október 14-én Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. címmel szakmai konferenciát tartott a Magyar Színház. Az érintettek – szakemberek és a színházi élet képviselői, valamint látás- és hallássérültek – többek között az előadó-művészet akadálymentesítési lehetőségeiről, szakmai kihívásairól, fejlesztésekről, hazai eredményekről hallhattak előadásokat, majd műhelybeszélgetéseken vehettek részt.
A rendezvényet Fekete Péter, az EMMI államtitkára nyitotta meg, majd Szabó Sándor, az MTVA  Szolgáltatási és Tartalom-akadálymentesítési csoport vezetője tett fontos bejelentést: 2020 szeptemberétől az MTVA új szolgáltatással jelentkezik több csatornán, speciális feliratozási és narrálási lehetőségek lesznek elérhetőek a sérült érzékszervűek számára tervezetten a nap minden órájában. A konferencia előadója volt dr. Tapolczay Gergely országgyűlési képviselő is, aki a színházak akadálymentesítési támogatásáról számolt be. Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója prezentációjában bemutatta a színház éveket átfogó programját, és hosszú távú tervei közt említette, hogy a színház egyfajta központtá kíván válni, ahol a színházi akadálymentesítés minden gyakorlata elsajátítható és átvehető a társintézmények számára.
A látás- és hallássérültek számára inkluzív élményt nyújtó esélyekről beszéltek még a téma szakértői és a kihívással élő érintetettek, jelen voltak a szakmai szervezetek képviselői, az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület, a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesület, a Tandem Csoport, a SINOSZ munkatársai, valamint színházi audionarrátorok.
Dr. Gombás Judit (ELTE Bárczy Gyógypedagógiai kar – adjunktus) és Baráth Anita (Gyengénlátók Általános Iskolája – EGYMI intézményegység-vezető) saját kutatásukat osztották meg egy kiemelten érdekfeszítő témában, a vizuális művészetek audionarrációs lehetőségeiről, körbejárva azt, hogy a művészet valóban mindenkié lehet-e.  Az akadálymentesítés nem csupán szolgáltatás, hanem művészetközvetítés, sőt akár önálló művészeti ággá nőheti ki magát – hangzott el prezentációjukban.
Dr. Zalán János és Dr. Gombás Judit is egyaránt hangsúlyozta, ezek a találkozók teret adnak annak a gondolatnak, hogy az érzékenyítés mellett a teljes magyar társadalomra kiterjedő szemléletváltásra van szükség a művészeti akadálymentesítés területén.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések