Ugrás a fő tartalomra

15 éves a KVTársulat!

 

HÍREK, SZÍNHÁZ

15. évadát kezdte meg a KVTársulat

A 2007 óta folyamatosan működő független színházi alkotóközösség, a KVTársulat, amelyet női alkotók alapítottak és vezetnek, tudatos választásként legtöbbször nőket érintő témákat dolgoz fel. A két alapító színésznő, Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina által vezetett független alkotócsoport már tizenöt éve feszeget tabu témákat, foglalkozik hiánypótló témakörökkel, kényes kérdésekkel, beszél a nők helyzetéről bátran és szabadon.

Az elmúlt tizenöt év alatt mintegy 22 ősbemutatót tűztek műsorra, amelyek között egyaránt szerepel a társulat által írt kortárs magyar szöveg, a kortárs dráma világhírű női szerzőinek – Yasmina Reza, Caryl Churchill, Elzbieta Chowaniec, Annie Baker – ősbemutatója, illetve klasszikus művek újrafogalmazása. A társulat Budapesten és szinte mindegyik vidéki városban, valamint számos külföldi országban is megfordult, hazai és külföldi fesztiválszereplések és négy fesztivál-díjnyertes előadás (Függésben, Kiállok érted, Médeia, Miért lett R. úr ámokfutó?) a tizenöt év mérlege, valamint a Kiállok érted című produkcióval 2022-ben elnyerték az EMMI 2021 Társadalmi Innovációja díját is. 

A KVTársulat az ünnepi évadra két premierrel készül. Az első bemutató az Apertúrával (az egykori K2-s csapat) közösen létrehozott Felhőkakukkvár című előadás a Gólem Központban mutatkozik be október 24-én. A darabot Arisztophanész ókomédiái nyomán Fábián Péter írta és rendezi. Novemberben „Ne bánts!” címmel összművészeti projekt készül: a több helyszínt is bevonó eseménysorozat a bántalmazás témáját járja körül új megközelítésben.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Felhőkakukkvár című előadásból (Fotó: Toldy Miklós)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések