Nyílt levél Novák Katalinnak - a Kiállok érted csapat levele





 Mi, a Kiállok érted című színházi előadás létrehozói és szereplői megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy ön, mint Magyarország köztársasági elnöke még 2023 áprilisban kegyelemben részesítette a Bicskei Gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki segített felettese pedofil bűncselekményeinek eltussolásában, sőt, hamis vallomásra próbált kényszeríteni (egy vagy több) gyermeket. Az egykori helyettes börtönbüntetéséből csupán 9 hónap volt hátra, tehát a kegyelem nem ezért fontos, hanem azért, mert rehabilitál és tisztára mos egy olyan embert, aki éveken át szemet hunyt afelett, hogy a rábízott gyermekeket molesztálják és bántalmazzák.

9 éve járjuk az ország gyermek- és lakás otthonait a Kiállok érted című előadással, ami a szexuális emberkereskedelem, a prostitúcióra kényszerítés, a bántalmazás minden formája ellen küzd, és a gyermekvédelmi rendszer hatékonyabb működését is célja segíteni. A 9 év alatt szívszorító, felkavaró és felháborítóan igazságtalan történetek sokaságával ismerkedtünk meg, amelyekben közös pont a kiszolgáltatottság, az erősebbektől, nagyobb hatalmúaktól vagy befolyásosabbaktól elszenvedett erőszak. És az is közös pont, hogy a gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy ez a világ rendje, hogy velük mindent meg lehet tenni. Hogy nincs kihez fordulniuk, nincs, aki megvédje őket. Az elnöki kegyelem azt üzeni most számukra, hogy az ő igazságuk nem igazság, az ő érdekeik, életük, fájdalmuk nem számít, hogy ők nem számítanak. Hiszen; „…az érintett személy…testnevelő tanár, fejlesztő pedagógus, síoktató, számos sportágban edzői diplomával rendelkezik, erdélyi családból származik…Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették.” (Magyar Nemzet Online 2024.02.02)

Mi úgy gondoljuk, hogy semmilyen tekintély, rang, pozíció, semmilyen múltbéli „dicső tett” nem igazolja és nem menti fel egy ilyen súlyú bűncselekmény elkövetőjét. És azt sem, aki a bűncselekmény eltussolásában működött közre. Szerintünk nem ez a világ rendje, ennek nem kell így lennie, sőt, nem szabad így lennie. Azt kérjük öntől, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy vizsgálja felül döntését ebben a kegyelmi ügyben, és a gyermekek érdekét helyezze más érdekek elé. És adja vissza hitüket abban, hogy van hatalom, amely megvédi őket.

Tisztelettel;
Kiállok érted c. előadás alkotói és résztvevői: Ács Emese
Bódi Zsófia
Cseh Adrienn
Fazekas Rita
Feuer Yvette
Ficzere Béla
Háda Fruzsina
Jaskó Bálint
Kőszegi Judit
Molnár Fábián
Póta Beáta
Romankovics Eda
Tarr Judit
Salamon Piroska
Száger Zsuzsanna
Urbanovits Krisztina
Varga Tímea
Varju Nándor

P. S.: A következő, 100. Kiállok érted előadásunkat a bicskei gyermek molesztálási és bántalmazási ügy áldozatainak ajánljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések