Dermedési Pont jeltolmácsolással - beszélgetés a rendezővel a szinhaz.hu-n

http://szinhaz.hu/budapest/56476-akadalymentesitett-dermedesi-pont-a-thaliaban-villaminterju-raba-rolanddal

AKADÁLYMENTESÍTETT DERMEDÉSI PONT A THÁLIÁBAN - VILLÁMINTERJÚ RÁBA ROLANDDAL

2014. május 11. vasárnap, 08:00
Május 27-én jelnyelvi tolmácsolással siketek és nagyothallók számára is elérhető lesz a Dermedési Pont a K.V. Társulat előadásában a Thália Színházban.
A képen a következők lehetnek: 3 ember, ülő emberek
Honnan jött az ötlet, hogy ilyen módon akadálymentesítsétek az előadást?
Egy színházi előadás jeltolmács vagy felirat nélkül nem érthető egy hallássérült ember számára, ezért ez a szórakozási lehetőség korlátozott a részükre. Az utóbbi időben szerencsére egyre több színházban játszanak jeltolmács közreműködésével, Pesten és vidéken egyaránt. A 90decibel nevű szervezet például konkrétan ilyen előadások szervezésével foglalkozik, és magam is játszottam már jeltolmács közreműködésével. A Jó estét nyár... című Fejes-darabot a Nemzetiben anno siketek részére feliratoztuk.

Mik voltak a tapasztalataid?
A jelelős előadásokat hallók is szokták nézni, így a reakciókban nem nagyon lehet érzékelni a különbséget, vagy én még nem érzékeltem. De a siketeknél, nagyothallóknál a taps például nem úgy „szól" ahogy a hallóknál: nem a két tenyerüket ütik össze, hanem felemelik a karjukat, és a kézfejüket rázzák.

Milyen speciális előkészületet igényel ez alkalommal az előadás?
A legnagyobb segítség, hogy Csernyánszki Boglárka jeltolmács elvállalta a közreműködést. Sok múlik azon, hogy a jeltolmács megérezze az előadás stílusát és jól tudja közvetíteni, így neki bizony videóról meg kell tanulnia az egészet, ami nem kis munka. Azt szeretném, ha a tolmács nem a színpad széléről jelelné az előadást, hanem benne lenne a jelenetekben a színészek mellett, így Boglárkával az előadás előtt fogunk még egy hosszabbat próbálni, hogy a mozgásokat, pozícióváltozásokat begyakoroljuk. Annyiban biztos más lesz az előadás, hogy bent lesz a térben egy új ember, és kicsit az egész ritmusa is igazodik majd a jeleléshez. Egyébként mindent lehet jelelni, zenét vagy hangot is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések