GYEREK-KELL 2.1 tematikus beszélgetés az anyaság tabuiról - Magvető café


Gyerek-kell 2.1
Tematikus beszélgetés az anya-képekről - az anyaság tabuiról

(2020 október 2, 18:00, Magvető Café)

Mitől lesz valaki „szuper anya”? Ki dönti ezt el? Milyen társadalmi elvárásoknak kel megfelelni és milyen saját, belülről fakadó elvárásoknak?  Mi történik, ha egy nő nem tud kötődni a gyerekéhez? Erről miért nem lehet nyíltan beszélni? Mi okozhatja azt az érzést, hogy bizonyos életszakaszban, vagy permanensen valaki megbánja, hogy gyereket vállalt? 

Hogy éli meg egy nő a lelki és fizikai változásokat a terhesség-szülés-anyaság alatt?

Befolyásolja-e a támogatási rendszer a szülési kedvet, egyáltalán lehet-e ezt kívülről ösztönözni?

 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülővé válás motivációiról is beszéljünk. Amennyire az adoptálásra vállalkozó leendő szülőknek fel kell készülni a gyermek fogadására…annyira a "mezei" gyerekvállalóknak is tudni kellene, hogy miért, és hogyan akar gyermeket. A tudatos szülőség nem elhanyagolható szempont, hiszen szülővé válni óriási felelősség, nem lehet, hogy a gyermek valamiféle szeretetpótlék legyen, vagy a "normalitás fokmérője". Aki így akar gyermeket, annak valójában fogalma sincs, hogy milyen terheket rak a gyermekére. Ezek a kiindulópontok lehetnek az alapjai az irreális elvárásnak magunk felé, a "szaranyaság" érzésnek, sőt a "szuperanyaság" is valami tisztázatlan belső káosznak a kivetülései, amiket próbálnak elfedni ezzel a kifelé feltupírozott szuperséggel”(Sárközi-Nagy Ilona, színésznő, anya, a Gyerek-kell projekt egyik megálmodója)

Meghívott vendégek: Kis-Várday Júlia (három gyerekes anya, a Mommynity blog bloggere) Réz Anna (filozófus, az Üvegplafon platform alapítója) illetve
Roszik Linda (klinikai szakpszichológus, a Mamakör alapítója)

Moderátor: Gyárfás Dorka, újságíró


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések