Írás a február 22-i BRFK-nak tartott Kiállok érted után

https://kulturpart.hu/2019/03/02/gyereklanyok_a_tarsadalom_peremen
Varga Julis írása

Ahogy februári Hírlevelünkben is írtuk, nagy várakozás előzte meg a Teve utcában, 150 rendőri vezető előtt tartott előadást. Mind az előadásnak, mind az utána tartott feldolgozó beszélgetésnek nagyon komoly visszhangja volt, számtalan új meghívást kaptunk és egy hosszútávú együttműködés veszi kezdetét a Rendőrséggel. Részletekkel jelentkezünk hamarosan…




Vannak azok, akikkel nem találkozunk – vagy azért, mert soha nem lesz közünk ahhoz a világhoz, amiben ők élnek, vagy azért, mert ha találkozunk is, sosem fogjuk megtudni, mi történt velük.
Van a törvény, ami szerint a prostituált maga is elkövető, és ami nem nagyon tud mit kezdeni jelen állás szerint a fiatalkori prostitúcióval.
Háda Fruzsina és Feuer Yvette












Vannak azok az emberek, akiknek egy olyan rendszerben kell dolgozniuk, ami sokszor nagyon nehézkesen működik, amiben sokszor több a felmerülő kérdés, mint a meglévő válasz, és akik pontosan tudják hol vannak a kiskapuk, mégsem tudják betömni őket, mert kötve van a kezük – és még így is gyakran emberfeletti küzdelmet folytatnak olyanokért, akikről mások lemondtak, vagy épp vadásznak rájuk.
Vannak olyan emberek is, akik ennek ellenére hozzá mernek nyúlni a témához és előadást csinálnak belőle: a KV Társulat és a Láthatáron Csoport közös előadása, a Kiállok érted című darab ilyen. Az előadást főként gyerekotthonokban, a legveszélyeztetettebb csoportnak játsszák, Sunny és Kitty története ugyanis a fiatalkorú prostitúcióról szól.
A két lány egy vonaton utazik, Hollandiába tartanak: az utazás során mesélnek egymásnak Marlenkáról, egy cigánylányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett – és a mese mögött lassan kibontakozik kettejük igazi története is, ami minden, csak nem tündérmese.
Névtelen Utak Alapítvány támogatta az előadás létrejöttét és az alkotók felkészülését a témában, az előadás szakértők és szakemberek bevonásával készült, és olyan lányok igaz történeteinek tanulmányozásával, akiket gyermekotthonokból szöktettek meg, hogy később külföldön prostitúcióra kényszerítsék őket. A téma nehéz, a rendszer több sebből vérzik, az áldozatokat nem egyszerű felkutatni, szóra bírni, rávenni az együttműködésre – a gyógyulás és a félig-meddig normális életbe való visszatérés pedig rettenetesen hosszú.
Háda Fruzsina és Feuer Yvette












De ez a téma mégis olyan, amiről beszélni kell és amit láthatóvá kell tenni, mert létezik. A produkciónak pedig nemrég egy sokéves álma vált valóra, amikor meghívást kaptak a BRFK Teve utcai épületébe, ahol rendőröknek is előadhatták a darabot – ők ugyanis nagyon fontos részét képezik a történeteknek, sokszor mégis kevés eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tegyenek valamit.
A társulat február 22-én, az Áldozatok világnapja alkalmából tarthatta meg a rendhagyó előadást, ami után még egy rövid, de igen hasznosnak bizonyuló beszélgetést is tarthattak a rendőrökkel.
Hogy mi motiválja a színészeket és az alkotókat? Ahogy valaki egyre mélyebbre ássa magát a témában és egyre árnyaltabban látja a közvélemény számára sokszor homályos képet, egyre nagyobb igényét érzi annak, hogy tegyen valamit. Adott esetben azoknak az eszközöknek a felhasználásával, amiket birtokol. Nem titok, sőt: nagyon is nyilvánvaló, hogy a produkcióban résztvevő minden ember számára a darab egy igazi szívügy. Fontos, hogy elmeséljék ezt a történetet újra és újra – bár ettől az, hogy érzelmileg mennyire megterhelő tud lenni, egy jottányit sem lesz könnyebb.
A számos drámapedagógiai eszközt használó darab legközelebb március 21-én lesz látható a Stúdió K színhában – az előadásra támogatói jegyek is válthatóak, amelyek segítségével még több gyerekotthonba eljuthat az előadás.
Kiállok érted
Stúdió K, március 21.
Szereplők: Feuer Yvette, Ficzere Béla, Háda Fruzsina, Hajmási Dávid, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Dramaturg: Bíró Bence

Rendező: Romankovics Eda

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések